martes, 15 de abril de 2008

Pràctica obligatòria: El Gimp i el tractament d'imatges

El passat mes de febrer, vem treballar les imatges. Vem parlar de dos tipus d’imatges: els mapes de bits, i les imatges vectorials. Les imatges de mapes de bits es constitueixen a partir d’un conjunt de punts, els anomenats píxels. A més, vem tractar algunes de les seves característiques, com per exemple: La qualitat, la grandària, el pes, la profunditat de color i la resolució de la imatge. La grandària és la quantitat de pixels que té la imatge tan en una posició horitzontal com en vertical. El pes es mesura amb megas, KB, etc. Normalment quan més pixels té la imatge més ocupa i el pes és més gran.
Les imatges vectorials, són aquelles que tenen vectors, és a dir, línies que venen delimitades per dos coordenades. En aquest cas, al no tenir punts l’imatge es pot fer tan gran o tan petita com es vulgui, mantenint una bona qualitat.
Després vem portar a terme una part més pràctica. Vem obrir un programa lliure, anomenat GIMP, que serveix pel tractament de les imatges. Aquest treballa a partir d’imatges de mapes de bits. Primer vem agafar una imatge d’internet anomenada “beach” per tal de mirar les diverses opcions que el programa ens oferia. Seguint allò que vem treballar a classe, he realitzat aquesta pràctica amb el gimp. A partir de la imatge original, he escapçat el tros que més m’ha agradat. Per fer-ho he seguit els següents passos:
- Una vegada he escollit una imatge l’he guardat a l’escriptori, tot seguit, he obert el programa del gimp, i he escollit l’opció “Archivo- abrir” per agafar la imatge que havia guardat a l’escriptori. Després en el panell d’opcions he seleccionat la herramienta de recorte (escapçar), i m’he situat sobre la imatge per seleccionar-ne un tros. Clicant “enter”, s’ha obert una finestra amb la imatge escapçada. Aquesta l’he guardat a l’escriptori amb un altre nom diferent a la imatge original. Si les observem hi veiem exactament el mateix, però el pes i la grandària entre les dues són diferents. La segona imatge és un retall de la primera. Així doncs, podeu observar que la segona imatge està tractada amb el gimp.
Espero que us agradi!

No hay comentarios: