domingo, 27 de abril de 2008

EL PROGRAMARI LLIURE I LES LLICÈNCIES D’ÚS.

A classe hem estat parlant del programari lliure i de les llicències d'ús. Crec que es un tema molt interessant i de gran interés per els alumnes, ja que com a usuaris de la red, és bo conéixer l'ús que se'n pot fer de manera correcte. A més és també necessari saber amb quins programes treballem i quines possibilitats ens donen.
El programari lliure
Quan parlem de programari ens referim, en el conjunt de programes informàtics. Els programes d’ordinadors són seqüències d’instruccions que el processador va llegint, interpretant i executant. Les llistes d’instruccions són escrites pels programadors, mitjançant el codi font, un llenguatge de programació. Perqué el processador sigui capaç d’entendre les instruccions, cal convertir el codi font en sèries d’instruccions bàsiques. Com a resultat tindrem el codi executable. Aquest codi es considera més ràpid que el codi font. El codi executable són un conjunt d’instruccions en codi binari. Aquest enten el sistema operatiu i el fa funcionar.
A l’hora de publicar alguna cosa els programadors poden escollir entre mantenir el codi font obert o tancar-lo. Si el programari del codi font es manté obert, altres programadors podran accedir-hi i entendre el funcionament del programa. El programari lliure permet usar-lo amb total llibertat, estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats, redistribuir-lo tantes vegades com desitgem i introduir-hi millores i fer-les públiques.
Si es manté tancat, ningú podrà accedir el seu codi. Això també es coneix amb el nom de programari convencional o privatiu.

El programari convencional es pot classificar de la manera següent:
- Programari gratuït (freeware)
- Programari de prova (shareware)
- Programari comercial

Quines imatges, textos,…puc copiar d’una web? Com ho puc copiar?
Quan un autor publica alguna cosa a la web i no dóna cap llicència, aquesta informació apareix protegida amb el Copyright. L’autor, té tots els drets reservats. Pel contrari l’autor pot atorgar llicències, anomenades Creative Commons, aquestes ajuden a tenir un copyright però ens permeten que el programari pugui ser usat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurament, sota unes certes condicions.
Hi ha quatre condicions que es poden aplicar amb les llicències Creatives Commons:
- Reconeixement: S’ha de donar crèdit a l’autor, sobre el material utilitzat.
- No comercial: Queda prohibit utilitzar materials publicats per treure’n un benefici. En cas que es vulgui treure un profit comercial d’haurà de demanar permís a l’autor i aquest haurà de rebre uns diners a canvi.
- Obra no derivada: Les imatges no es poden modificar, han de conservar el seu estat original.
- Compartir per igual.

Copyright: La llei reconeix que l’autor té tots els drets reservats de la seva obra.
Copyleft: L’autor decideix quins drets atorga al lector. (Creative Commons).

Podeu trobar més informació sobre el copyLeft i Cretive Commons a l’article, Autores españoles emplean la copia libre de Creative Commons, publicat pel diari El País el dia 10 de març del 2005.
http://www.elpais.com/articulo/elpcibred/20050310elpcibenr_5/Tes/Autores%20espa%F1oles%20emplean%20la%20copia%20libre%20de%20Creative%20Commons
Tota la informació ha estat tractada a partir dels documents del temari, que podeu trobar a la pàgina web de l'assignatura.

No hay comentarios: