viernes, 30 de mayo de 2008

LES WEBQUESTS I LES CACERES DEL TRESORT

Exposició del dia 16 de maig del 2008.
El grup sis vem treballar el tema de les caceres del tresort i les webquest. L’exposició va constar d’una cacere del tresort sobre les webquest. D’aquesta manera vem treballar què eren les webquests i en què consistien les caceres del tresort.

Les caceres del tresort són un tipus d’activitat didàctica molt senzilla. Consisteix en un seguit de preguntes sobre un tema o qüestió i una llista de direccions de pàgines web que prèviament han estat sel·leccionades. A través d’aquests enllaços les nostres companyes han trobat les respostes a les preguntes que els hi proposavem sobre les webquest. Al final s’acustuma a incloure “ la gran pregunta”, en aquest cas ha estat, “Els avantatges i els inconvenients de les Webquest”. La resposta no apareix directament en les pàgines web, sinò que integra el coneixement adquirit durant el procés. La gran pregunta l’hem respós a través d’un petit debat a classe on les companyes hi han participat activament, aportant respostes molt interessants.
L’estructura de les webquest és la següent:

-Introducció: es presenta l’activitat d’una manera motivadora per tal de despertar l’interés dels alumnes.
-Llista de preguntes.
-Llista d’enllaços de pàgines web.
-La gran pregunta.
-Pautes d’avaluació.
-Els crèdits: on s’indica la procedència dels crèdits, de les imatges, textos…

Les webquest són una proposta didàctica de recerca guiada, en la qual es poden incloure tots els conceptes del programa curricular. Els continguts han d’estar adaptats a les capacitats dels alumnes i als seus interessos. L’objectiu general de les webquests és despertar l’interés de l’alumnat per a realitzar la tasca encomanda. Tota la informació amb què l’alumnat treballa prové de diferents recursos d’internet.
L’estructura de les webquests és la següent:

-Introducció.
-Feina encomanada.
-Procés.
-Recursos.
-Avaluació.
-Conclusió.

Aquí teniu la cacera del tresort sobre les webquests que vem utilitzar per treballar a l’aula:
http://martetaaa89.googlepages.com/index.htm

Crec que la participació de la classe va ser molt gratificant, ja que van participar en les activitats que els hi haviem proposat. Totes les respostes que havien trobat a través dels enllaços de les pàgines web, les van publicar en el fòrum, en un “full de respostes” que haviem creat prèviament.

Fins la pròxima!

martes, 27 de mayo de 2008

TREBALL JCLIC/EDUCLIP

Malgrat tenir dos propostes diferents per realitzar el projecte de final de curs, tota la classe ha coincidit en la creació d’un JClic.
Un cop hem fet el projecte jclic mitjançant el clic author, amb totes les activitats, l’hem penjat en un espai web. Després en el mateix espai web hi hem afegit unes pàgines per documentar correctament el projecte jclic.
El grup 6, hem portat a terme un jclic dels animals de la granja, destinat a l’etapa educativa d’infantil, concretament els nens i nenes de P5. Hi podreu trobar, la introducció del projecte, els objectius generals, objectius de les activitats, justificació pedagògica, descripció de les activitats, enllaços d’informació relacionada, enllaços del material que hem extret de la web i les activitats de jclic.
Les activitats clic són per conèixer millor els animals de granja.
L’adreça de la pàgina és la següent:
http://martetaaa89.googlepages.com/grup6

Espero que us hagi agradat! Estic segura que aquesta eina per la seva creativitat, interés i diversitat ens serà molt útil com a futures mestres, en un món on cada vegada més les noves tecnologies hi són presents a la vida qüotidiana.

- Les nostres companyes també ens han presentat el seu projecte jclic. Els enllaços de les pàgines on podreu veure les activitats clic són le següents:

http://mar.pelach.googlepages.com/activitatjclic
(JClic de les pissarres digitals)

http://grupjclic4.googlepages.com/
(JClic sobre la música)

http://grup7.ntae.googlepages.com/
(JClic dels fenòmens metereològics)

lunes, 26 de mayo de 2008

"Microsoft pone en marcha un telescopio virtual que permite explorar 1,2 millones de galaxias"

El grupo informático Microsoft ha llegado por fin al espacio con la puesta hoy en marcha del WorldWide Telescope, un telescopio virtual con el que los usuarios de internet podrán explorar 1,2 millones de galaxias.Este servicio gratuito muestra imágenes tomadas por algunos de los más potentes telescopios del mundo como el Hubble o el Spitzer Space y permite a los internautas localizar estrellas o planetas del mismo modo que los servicios de mapas en internet permiten encontrar una calle.El telescopio sitúa a Microsoft en la peculiar "carrera espacial" iniciada por algunos grandes grupos tecnológicos como el buscador Google, que hace dos meses lanzó Google Sky, su propio servicio para explorar el espacio."El WorldWide Telescope es una poderosa herramienta para científicos y educadores que hace posible que cualquiera pueda explorar el universo", ha afirmado Bill Gates, presidente y cofundador de Microsoft, en un comunicado distribuido hoy por el grupo.

Proyecto dedicado a Jim Gray
"Nuestra esperanza es que inspire a la gente joven a explorar la ciencia y la astronomía y ayude a los investigadores en su tarea de entender mejor el universo", ha añadido.Microsoft ha señalado que el proyecto está dedicado a la memoria del científico estadounidense Jim Gray, miembro de Microsoft Research y desaparecido el año pasado mientras navegaba en un velero cerca de San Francisco.Para usar este telescopio virtual los usuarios tienen que dirigirse al sitio en internet http://www.worldwidetelescope.org/. (enlace) y descargar allí una aplicación.Una de las principales características del servicio es que permite crear visitas guiadas por determinadas partes del cielo. Los usuarios pueden insertar comentarios, música y compartir estos tours multimedia con otros fanáticos de la astronomía.

Dilluns, 26 de maig del 2008. "Microsoft pone en marcha un telescopio virtual que permite explorar 1,2 millones de galaxias". El periodico de Catalunya. (tecnologia).
Imagen de la nebulosa de Orión, en World Wide Telescope. Foto: WORLD WIDE TELESCOPE.

- Opinió personal:

Mirant notícies públicades al diari he trobat aquesta relaciona amb la nostra assignatura i m’ha resultat molt interessant, ja que és un tema molt curiós per la falta de coneixement i de vericitat. Crec que és una eina molt útil que ajudarà al progrés de la ciencia i de l’educació, ja que en spot ajudar a adquirir un coneixement més ampli en aquest camp que per a molts encara és un misteri.
A més, la informació recollida mitjançant el telèscopi serà molt més ràpida, per la qual cosa, a les aules es treballà d’una manera més pròxima i real.

miércoles, 21 de mayo de 2008

Wikipedia i Encarta

Crec que les eines que avui hem utilitzat a l’aula són molt interessants i ens poden ajudar a l’hora d’estudiar o cercar informació.
Avui hem vist, com s’estructuraven i com funcionavem dos enciclopèdies electròniques: la Wikipedia i l’Encarta. A més, també hem esmentat les diferències que hi han entre aquestes.

La Wikipedia és una enciclopèdia electrònica, on hi pots trobar articles que escriuen els propis usuaris. És un entorn Wiki. Una vegada registrats a la fundació Wikipedia podem editar pàgines i participar en aquesta tasca col·laboradora. Hi ha un grup de persones dins dels mateixos usuaris que s’anomenen els “bibliotecaris”. Aquests, s’encarreguen de controlar les actualitzacions de la resta d’usuaris per tal d’evitar enganys i informàcions errònies. A més, és necessari seguir la normativa establerta, no es poden donar opinions personals i sempre cal donar referències dels continguts que s’editen.
Els articles de la Wikipedia s’actualitzen arreu del món, per la qual cosa, hi poden aparèixer diferències ideològiques o punts de vista diversos alhora de tractar un mateix tema. Depenen dels països es posa més ènfasi en qüestions diferents. Tots aquells temes que porten a contradiccions es tracten a l’apartat de Discusió de la mateixa Wikipedia.
A la portada principal, també hi trobem un conjunt d’eines molt interessants, com per exemple: el Commons, Wikcionario, Wikisource, Wikinoticias, Wikilibros, Wikiquote, Wikiespecies, Meta-Wiki, Wikiversidad.
Cal recordar que la Wikipedia és un programa lliure.

L’Encarta és una enciclopèdia electrònica que fa l’empresa Microsof. Dins d’aquesta, hi ha tot un conjunt d’especialistes que són contractats per la mateixa empresa i que s’encarreguen d’escriure els articles que hi aparèixen. Tots els articles que els usuaris podem cercar, s’escriuen en un sol idioma i es tradueixen en d’altres, per la qual cosa tots aquests són iguals malgrat es cerquin desde origens diferents. L’Encarta s’actualitza per via internet normalment cada any i la trobem en format DVD. El seu cost ossila entre els 60 i 150 euros. Un avantatge de l’Encarta és que, malgrat no tinguem internet podem accedir-hi si la comprem. A més, aquesta llegeix en veu alta.
També hi podem trobar un apartat de material didàctic. Un conjunt de recursos o eines educatives, com per exemple:


DIFERÈNCIES:

· Encarta:
- No es pot triar l’idioma
- Hi ha un índex temàtic
- Té un entorn molt més cuidat
- Estèticament té una entorn més eleborat
- No té textos integres, sinó enllaços on hi aparèixen
- No és un programa lliure


· Wikipedia:
- Pots triar l’idioma
- No hi ha un índex temàtic
- Estèticament es tracta d’un entorn web, és més sintètica
- Té més informació
- Hi trobem textos sencers
- És un programa lliure.

Espero que aquest resum us serveixi pel vostre estudi i que hagueu entés millor que és i com funcionen la Wikipedia i l’Encarta.

martes, 20 de mayo de 2008

PROJECTES TELEMÀTICS

Després de dedicar tres setmanes, a realizar les intervencions relacionades amb les noves tecnologies aplicades a l’educació avui, hem acabat les presentacions amb l’exposició dels Projectes Telemàtics.

Com hem pogut veure els projectes telemàtics són un conjunt d’activitats didàctiques que es porten a terme d’una manera conjunta amb diferents escoles. D’aquesta manera es fomenta el treball cooperatiu. Tècnicament podem treballar a nivel procedimental i alhora fomentar una sèrie de valors que individualment no es tractarien. A més, permeten treballar temàtiques que están relacionades amb totes les àrees curriculars.

Quan una escola vol participar d’un projecte telemàtic el tutor es possa en contacte amb el coordinador del Projecte. Tot seguit, inicia el procés d’inscripció al projecte. Aquest procés implica el compromís tant dels mestres com dels alumnes. La página web per inscriureus en un projecte telemàtic és el següent: www.seccat.com/xarsec

Abans d’iniciar el projecte, les escoles que participarant activament en les activitats proposades en el Projecte telemàtic es reuneixen, i cada una fa una presentació. D’aquesta manera comences a intereccionar amb altres grups.

Per entendre millor la idea i el funcionament dels Projectes Telemàtics hem vist un vídeo que ens han presentat les nostres companyes i que us he adjuntat a continuación per fer-vos més amé el vostre estudi.

Després, hem entrat a la página web de l’escola Cristiana, i hem llegit uns dels Projectes Telemàtics que aquesta organització ens presenta, anomenat “Bongoh”. A continuación, hem pogut veure els resultats de totes les escoles que participaven en el projecte, entran a la següent página: http://www.escolacristiana.org/Xarsec/bongoh

També hem pogut visitar les pàgines web d’altres projectes telemàtics, que poden ser interessants alhora de tenir una referència sobre la temática que treballen.

http://www.lacenet.org/sentits

El Projecte Telemàtic dels "sentits", és molt adeqüat ja que es porta a terme a l’etapa d’educació infantil.

http://www.txec.cat/Lavolta

viernes, 16 de mayo de 2008

CMAP TOOLS I MINDMANAGER

Ahí va ser el torn del grup que expossava el programa Cmap Tools i el mindmanager.

El programa Cmap Tools permet crear mapes conceptuals. Crec que el Cmap Tools és una eina molt creativa i interessant amb la qual els estudiants podran aclarir conceptes i determinar quin són els conceptes més rellevants. Aquestes s’estructuren jeràrquicament i representen les relacions significatives entre conceptes en forma de preposicions, de manera que dos o més conceptes relacionats per un vincle etiquetat formen una unitat didàctica. A més, et permet insertar quadres de text i tot tipus de mitjans (imatges, vídeos, etc). Els usuaris poden modificar el mapa i compartir-lo a través d’un servidor que crea una pàgina web. També permet afegir-hi anotacions puntuals (annotate).
Pel que fa al programa Mingmanager, és un programa privatiu. Aquest és molt utilitzat per les empreses i ens permet recopilar i compartir informació. Al contrari que en el Cmap Tools, aquest, no té connectors.


A classe hem tingut la possibilitat d’utilitzar el programa Cmap Tools, i la veritat es que m’he sorprès perquè no em pensava que fos tan fàcil d’emprar, a més, és molt pràctic alhora de treballar, i fer mapes conceptuals. Penso, que ens permet treballar d’una manera relaxada i divertida.

martes, 13 de mayo de 2008

Xarxa Telemàtica educativa de Catalunya : XTEC

Avui les nostres companyes ens han presentat la xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya: http://www.xtec.cat/

Amb l’Xtec podem trobar tot un ventall de recursos per tenir idees i treballar amb els nostres alumnes així com un recull de pàgines per a l’ensenyament de diversos nivells.

Aquesta ha estat la finalitat principal alhora de realitzar un seguit d’activitats relacionades amb l’educació:

1. Cercar jocs infantils
2. Cercar experiències en l’àrea de música que hagin tingut diverses escoles.
3. Cercar recursos per al professorat i l’alumnat.
4. Buscar activitats realitzades pels alumnes de P4 del CEIP, El Farell.
5. Buscar la informació necessària per a presentar-nos a les oposicions d’infantil.
6. Preinscripció a les escoles, a través de la pàgina web de la generalitat.
7. Buscar: el concurs D-Mostra’t o mostrat
8. Buscar i llegir la revista educativa digital, l’article de l’Edutec : Educació i noves tecnologies.
9. Cercar una casa de colònies per treballar la granja amb els nens d’infantil.

Abans de començar a realitzar les activitats proposades, hem vist un vídeo que han grabat les nostres companyes, on s’explicava que era l’Xtec, i quines possibilitats en oferia per a millorar el nostre aprenentatge com a futures mestres.

L’Xtec és una pàgina web dirigida principalment als mestres, ja que els permet està informats a nivell educatiu. És un servei que ajuda a la formació permanent dels mestres. A més de les propostes fetes pel mateix programa, hi trobem enllaços de les principals pàgines educatives. L’Xtec també ofereix un servei de correu electrònic pels professors. L’enllaç del correu és el següent:

S’ha remarcat molt la importància de L’escola Oberta, que forma part de l’Xtec. Aquesta és una inmensa font de recursos agrupats tan per a professors com per alumnes.

Finalment, hem observat el mapa conceptual, on es sintetitza la informació que podem trobar a l’Xtec. A partir d’aquest, les nostres companyes ens han proposat una activitat que podem fer individualment o en grups. Haurem de crear el nostre propi esquema i extreure’n allò que considerem més important de la pàgina web treballada.

Personalment crec que la recerca de les activitats que s’han proposat a classe no ha estat fàcil, ja que és un espai amb molta informació i has d’està molt atent allò que vols cercar. Tots i això la classe ha estat molt ben dirigida i pausada.
Aviam com surten aquests esquemes!

viernes, 9 de mayo de 2008

PROGRAMA JCLIC

Ahir dijous dia 8 de maig, les nostres companyes ens van expossar el programa JCLIC.
L'estructura de l'exposició va ser la següent:

-Vídeo d'una mestra que ens explica la seva experiència amb el Jclic.
-Activitats de Jclic per treballar la part teòrica.
-Creació d’una activitat Jclic: sopa de lletres.
-Avantatges i inconvenients del Jclic.

Vem començar veien un vídeo d’una mestra que ens explica la seva experiència amb el Jclic. Aquest vídeo l’han grabat a l’escola Vedruna de Barcelona, a l’aula de P5.
El Jclic els hi ha permés treballar els coneixements dels nens i han obtingut uns resultats molt positius, ja que a més de ser una eina motivadora, les seves activitats tenen diferents funcions que es divideixen en:

1. Associacions simples: electroescriptura, lectura, etc.
2. Associacions complexes: activitats per treballar el llenguatge matemàtic, lectura comprensiva, trencaclosques, sopa de lletres, etc.

A l’escola també treballen els projectes a partir del Jclic. Les activitats estan dividides per temàtiques o arees.
A més, pengen a la pàgina web, les activitats realitzades amb el Jclic perquè així, durant els períodes que el nens no es troben a l’escola i puguin jugar i apendre desde casa.

A partir de la pàgina web de l’escola, vem jugar amb les activitats de Jclic proposades a les classes de P5 i vem explicar que ens havia aportat. Cada bloc d’activitats és una activitat concreta, i dins d’aquesta i han subactivitats (lectura, els colors, descripcions, comprensió, dret-esquerra, etc). La pàgina web de l’escola: http://www.vedruna-angels.org/

A continuació vem entrar a la ZONA CLIC: http://clic.xtec.net/ .
Aquesta pàgina ens pot ser molt útil a l’hora d’estudiar, ja que la seva estructura és molt sencilla i hi podem trobar la definició de Jclic, les seves característiques, com ens el podem descargar, una guia per saber com funciona, etc. Cal recordar que el Jclic és un programa de Software lliure.

Tot seguit, vem obrir el Jclic author i vem iniciar la creació d’un nou projecte, amb una estructura similar a les activitats que anteriorment haviem estat jugant. El projecte no el vem acabar però, ens pot ser de molta ajuda per dur a terme el treball en grup sobre el Jclic.

Finalment, vem inciar un debat a classe i vem esmentar els avantatges i inconvenients del Jclic a l’aula.

-Avantatges: els aprenentatges són més ràpids, seguretat a l’hora de treballar, activitats atractives visualment, dinàmiques i serveixen per a l’autoaprenentatge, etc.
-Inconvenients: activitats mal dissenyades, eina de treball mal emprada, etc.

Ha estat una classe molt entretinguda i no s’ha fet gens pesada. Les companyes han anat alternant les explicacions i les pràctiques, la qual cosa a fet que la classe funcionés d’una manera més dinàmica i divertida.

miércoles, 7 de mayo de 2008

EDU365

Seguint amb l’ordre previst d’ exposicions, avui les nostres companyes han expossat l’edu365. Aquest és un portal educatiu del departament d’ensenyament, orientat i desenvolupat vers els alumnes.


Aquest portal educatiu l’hem treballat desde la seva pàgina principal (escriptori): http://www.edu365.cat/

A més, també hi trobem les seccions següents:


- L’educampus: és una eina personal i no es necessita contrasenya per accedir-hi.
- El correu web: és una eina grupal i es necessita una contrasenya per accedir-hi.
- El xat: és una eina grupal i es necessita una contrasenya per accedir-hi.

Hem tingut la oportunitat d’experimentar, buscar i cercar materials útils per a l’autoaprenentatge, com per exemple: vídeos, articles, jocs, webs, etc. A la classe hem fet sis exercicis que ens han servit per conèixer millor les característiques de l’edu365 i quines són les possibilitats que ofereix als seus usuaris.
Les activitats de recerca que hem portat a terme a l’aula són les següent:


-Buscar el joc: “anem d’excursió”. Aquest és un joc orientat als infants d’educació infantil.
-Buscar les M.U.D. Aquestes les hem trobat a les diferents àrees de primària i E.S.O.
Les M.U.D (mini unitat didàctica), són propostes educatives de l’Edu365, perquè els alumnes puguin aprendre autònomament. Aquestes les trobem a diferentes àrees i s’estructuren a partir d’una part teòrica, procedimental i finalment una avaluació. També hem de tenir en compte que hi han diferentes MUD.
-Buscar la web de l’AMPA FAEBB. (Federació AMPA d'Escoles Bressol a Barcelona).
-Buscar el vídeo “El flamenc, en Pere i el Llop”. Aquest vídeo l’hem vist a través de la pàgina web: http://www.edu3.cat/. Aquesta està connectada a l’edu365, per tant també i podem veure vídeos.
-Cercar la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, destinada a l'educació.
-Buscar la proposta educativa promolguda per Vilaweb i EDU365.cat.

Després a través d’un Wiki que les companyes han creat, hem participat de manera activa en l’activitat proposada: Escriure quina era segons la nostre opinió, la definició de edu365 i què ens havia aportat, etc.
La direcció de la pàgina és la següent:
http://definicioedu365.wikispaces.com/

Finalment hem treballat i ens han mostrat què era l’escriptori de l’edu365. Aquest ens proporciona un seguit d’eines educatives, molt útils , com per exemple: Enciclipèdies, un administrador de carpetes, un editor de textos molt senzill, etc.
Per utilitzar alguna de les eines que t’ofereixen, com per exemple l’editor de textos, abans t’has de registrar a .XTEC: http://www.xtec.cat/.xtec.cat/.

Tot i que a l’hora d’utilitzar el Wiki hi han hagut problemes i ens hem liat una mica, la classe ha funcionat molt bé. Les indicacions sobre el funcionament de l’edu365 han estat clares i gràcies a l’atractiu de la pàgina no ha estat difícil cercar allò que ens han demanat les companyes.

martes, 6 de mayo de 2008

La pissarra digital (PDI)

Avui hem començat ha fer les sessions d'exposició dels diferents temes relacionats amb les noves tecnologies aplicades a l'educació.
Les nostres companyes ens han presentat la pissarra digital. La hem treballat d’una manera dinàmica, participativa i a més s’ha complert l’objectiu que es buscava, és a dir, hi hem tingut contacte, manipulat i experimentat.
La pissarra digital interactiva, ens permet fer propostes didàctiques. Això també afavoreix l’alumne, ja que aquest augmenta la seva concentració i la seva motivació alhora de treballar.

Hem pogut conéixer un programa propi de les pissarres digitals, el programa SMART Note Book. Aquest, entre altres coses ens permet:

- Treballar amb el word
- Escriure i reconéixer paraules
- Utilitzar diferentes formes i símbols
- Canviar els colors del fons, de les lletres, etc.
- Utilitzar diferents formats de línia
- Incertar imatges i sons
- Incertar vídeos

Durant la presentació, també hem vist dos vídeos. En un d’ells, s’explica l’experiència didàctica que s’ha tingut amb les PDI a l’escola. En el vídeo podem veure-hi uns alumnes de primer que per les circumstàncies que sigui tenen dificultats i necessiten alguna motivació. Per això porten a terme aquestes activitats dinàmiques i alhora motivadores. Primer, van fer una lectura en veu alta de manera que tots els nens van veure la lectura el mateix temps que el seu company, el van escoltar i van intentar seguir el ritme de la lectura. Una vegada feta la lectura van fer un dictat mut amb imatges. Aquest és un exemple didàctic per utilitzar amb les pissarres digitals, a les aules d’educació infantil i primària.
L’altre vídeo ha servit per introduir el concepte de pissarra digital i mostrar-nos les diverses opcions que té. Crec que està molt ben trobat i que ens pot ser molt útil alhora d’estudiar. És per això que he decidit penjar-lo en el blog i d’aquesta manera poder visualitzar-lo amb més atenció.



Finalment, hem parlat dels avantatges i dels inconvenients que les pissares digitals presenten. L’avantatge principal alhora d’utilitzar les PDI, és la major predisposició de l’alumne a les classes, la motivació, el dinamisme que se’n deriva, la interecció entre alumne i professor, la utilització de materials més amplis i a més evita les classes magistrals. L’inconvenient principal de les PDI, és el seu cost elevat. A més, es necessiten unes condicions prèvis per a la seva instal•lació, així com una formació per utilitzar-les. Depenen de la modalitat del vídeo projector, també pot perjudicar la seva visualització, ja que aparèixen ombres.

Crec que les pissarres digitals són una eina de treball molt útil per utilitzar sobretot a l’educació infantil, per això és molt important que com a futures mestres comencem a practicar per poder dominar millor totes les funcions que ens ofereix.

lunes, 5 de mayo de 2008

Reportatge: "Mataban a todo el que veían"

Mirant les notícies del diari El País, he vist aquest reportatge: “Recordad My Lai”, on es commemora la matança de My Lai (Vietnam), que va tenir lloc el 16 de març del 1968. Soldats nord americans van assassinar a sang freda a 504 vietnamistes, sobretot avis, dones i nens.

Al llegir aquest reportatge m’he quedat molt sorpresa i a l’hora m’he sentit impotent davant d’un acte tan inhumà i agressiu. Les històries narrades en primera persona, m’han impactat i sobretot m’han fet reflexionar. M’ha cridat l’atenció una de les frases que diu un del supervivents, Cong Pham: “¿qué resorte inmoral e inhumano accionaron los soldados para actuar tan salvajemente contra niños, bebés, mujeres y ancianos?”.

Avui, encara moren milers de persones arreu del món a causa de la violència generada per l’odi entre races, cultures i com s’acostuma a dir: “entre germans”. Crec que tots hem de fer l’esforç de respectar-nos i sobretot ser tolerants amb aquells que ens envolten.

Us convido a llegir aquest article i a compartir les vostres opinions.
L’enllaç de l’article; "Mataban a todo el que veían" és el següent:
http://www.elpais.com/articulo/reportajes/Mataban/todo/veian/elpepuint/20080504elpdmgrep_1/Tes


Diari, EL PAÍS.com.. (Internacional). Georgina Higueres. Reportatge “Mataban a todo el que veían”. Dia 4 de maig del 2008.

viernes, 2 de mayo de 2008

PROGRAMES DE PRESENTACIÓ :POWER POINT

Aquesta darrere setmana hem estat treballant amb el programa Power Point. Malgrat no n’hem fet cap, hem vist com funcionava i sobretot hem treballat les seves possibilitats, així com la seva estructuració.
Les presentacions de Power Point són un conjunt de documents en els quals hi trobem les diapositives. A cada diapositiva hi podem incorporar els objectes que ens semblin més adeqüats com per exemple arxius multimedia: sons, imatges, vídeos...
Podem diferenciar tres tipus d’aplicacions que hi ha a les diapositives:

-Transicions: Aquestes afecten el nivell de diapositives. Són l’afecte sonor o gràfic que li donem per pasar les diapositives, una darrere l’altre. Malgrat que avegades es possin perquè ens sembla que hi queden bé, hem de tenir clar que les transicions es posen quan hi ha un motiu concret, aquestes sempre tenen un significat.
-Animacions: És l’afecte gràfic o sonor que apliquem en un objecte.
-Accions: Aquestes d’apliquen a nivell d’objecte. Quan cliquem sobre d’un objecte amb el ratolí, ens poden sorgir o/i podem anar en una altre diapositiva, per exemple mitjançant l’enllaç d’una pàgina web.

Aquesta part més teòrica l’hem anat explicant a través de multiples exemples, en els quals hi anàvem diferenciant el nombre de presentacions, de diapositives, d’objectes i les diverses aplicacions que hi havia a les diapositives. Després hem fet una activitat a classe de manera pràctica. Hem creat una diapositiva que representava la selva, i després hi hem insertat la imatge d’un infant i d’un lleó. Hem utilitzat animacions per crear la trajectòria i simular el so del lleó a través de l’audicity.

A més també hem aprés que es poden diferenciar dos tipus d’ús de les presentacions en els processos d’ensenyament/aprenentatge:

-L’ús tradicional: anomenat així perquè estaria més aprop a les metodologies que consideren el professor com la font del saber.
-Lús creatiu: aquest parteix de les concepcions que parteixen de Piaget i el constructivisme, passant per l’aprenentatge social.

Ambdós usos tenen els seus avantatges i els seus inconvenients, però sobretot hem de pensar més en l’alumne i com aquest aprèn.

L’ús creatiu és una modalitat innnovadora, amb la qual podem portar a terme un seguit de propostes molt enriquidores per l’aprenentatge individual i col·lectiu del grup classe.
Una de les propostes que més m’ha cridat l’atenció és la creació amb Power Point. Com per exemple, demanar un treball sobre un tema concret fet amb Power Point, posant èmfasi a les limitacions de text que cal posar en cada diapositiva, aprofundint així en l’esforç de l’alumne a sintetitzar conceptes. La construcció d’un Power Point, a més, es pot fer a la classe entre tots i fer així una tasca de creació conjunta, això també es coneix amb el nom de “Power Point comunitat”.
Una altre finalitat d’ús creatiu del Power Point en l’àmbit de l’educació és la possibilitat de recollir idees i poder-les plasmar en format digital.

Recordar la funció motivadora del vídeo a l’escola, fent referència a les capacitats que té el llenguatge audiovisual com a transmissor d’emocions i com aquestes poden motivar grups de persones vers unes actituds concretes. (Joan Ferrés, 1992).

Podeu trobar més informació sobre l’ús tradicional i l’ús creatiu del Power Point en el document, Comunicació presentada en el Congrés de Multimèdia Educatiu 2005. Enllaç del document: http://fpcee.blanquerna.url.edu/ntae/docas/doc1302a.pdf

Desitjo que la informació publicada us sigui d’aprofit per entendre i adquirir un coneixement més profund del tema que hem estat tractan a classe!