martes, 6 de mayo de 2008

La pissarra digital (PDI)

Avui hem començat ha fer les sessions d'exposició dels diferents temes relacionats amb les noves tecnologies aplicades a l'educació.
Les nostres companyes ens han presentat la pissarra digital. La hem treballat d’una manera dinàmica, participativa i a més s’ha complert l’objectiu que es buscava, és a dir, hi hem tingut contacte, manipulat i experimentat.
La pissarra digital interactiva, ens permet fer propostes didàctiques. Això també afavoreix l’alumne, ja que aquest augmenta la seva concentració i la seva motivació alhora de treballar.

Hem pogut conéixer un programa propi de les pissarres digitals, el programa SMART Note Book. Aquest, entre altres coses ens permet:

- Treballar amb el word
- Escriure i reconéixer paraules
- Utilitzar diferentes formes i símbols
- Canviar els colors del fons, de les lletres, etc.
- Utilitzar diferents formats de línia
- Incertar imatges i sons
- Incertar vídeos

Durant la presentació, també hem vist dos vídeos. En un d’ells, s’explica l’experiència didàctica que s’ha tingut amb les PDI a l’escola. En el vídeo podem veure-hi uns alumnes de primer que per les circumstàncies que sigui tenen dificultats i necessiten alguna motivació. Per això porten a terme aquestes activitats dinàmiques i alhora motivadores. Primer, van fer una lectura en veu alta de manera que tots els nens van veure la lectura el mateix temps que el seu company, el van escoltar i van intentar seguir el ritme de la lectura. Una vegada feta la lectura van fer un dictat mut amb imatges. Aquest és un exemple didàctic per utilitzar amb les pissarres digitals, a les aules d’educació infantil i primària.
L’altre vídeo ha servit per introduir el concepte de pissarra digital i mostrar-nos les diverses opcions que té. Crec que està molt ben trobat i que ens pot ser molt útil alhora d’estudiar. És per això que he decidit penjar-lo en el blog i d’aquesta manera poder visualitzar-lo amb més atenció.



Finalment, hem parlat dels avantatges i dels inconvenients que les pissares digitals presenten. L’avantatge principal alhora d’utilitzar les PDI, és la major predisposició de l’alumne a les classes, la motivació, el dinamisme que se’n deriva, la interecció entre alumne i professor, la utilització de materials més amplis i a més evita les classes magistrals. L’inconvenient principal de les PDI, és el seu cost elevat. A més, es necessiten unes condicions prèvis per a la seva instal•lació, així com una formació per utilitzar-les. Depenen de la modalitat del vídeo projector, també pot perjudicar la seva visualització, ja que aparèixen ombres.

Crec que les pissarres digitals són una eina de treball molt útil per utilitzar sobretot a l’educació infantil, per això és molt important que com a futures mestres comencem a practicar per poder dominar millor totes les funcions que ens ofereix.

No hay comentarios: